Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/delft21/domains/operatieafrica.nl/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/delft21/domains/operatieafrica.nl/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/delft21/domains/operatieafrica.nl/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/delft21/domains/operatieafrica.nl/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/delft21/domains/operatieafrica.nl/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/delft21/domains/operatieafrica.nl/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/delft21/domains/operatieafrica.nl/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/delft21/domains/operatieafrica.nl/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/delft21/domains/operatieafrica.nl/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/delft21/domains/operatieafrica.nl/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/delft21/domains/operatieafrica.nl/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/delft21/domains/operatieafrica.nl/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/delft21/domains/operatieafrica.nl/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/delft21/domains/operatieafrica.nl/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/delft21/domains/operatieafrica.nl/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/delft21/domains/operatieafrica.nl/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/delft21/domains/operatieafrica.nl/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/delft21/domains/operatieafrica.nl/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/delft21/domains/operatieafrica.nl/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255
Palibe… Pepani | Operatie Africa

Palibe… Pepani

Posted by on October 14, 2011

 ‘Palibe’ means ‘empty’, ‘pepani’ means ‘sorry’. These words are often heard here in Malawi. Since beginning of this week; ‘petrol palibe’ (no petrol)! Last night once again; ‘no power, pepani’. And also; ‘no water, pepani’.

Okay, I can deal with these things; it’s annoying but not life threatening.

But… also in the hospital the words ‘palibe’ and ‘pepani’ are often heard and strangely enough, easily said. No abdominal packs, no sutures, no fluids, no betadine, no new light bulbs, no 20ml syringes, no bladder syringes etc. Pepani. But since this morning we also ran out of pethidine and ketamine, 2 really important drugs in the Operating Theatre. Without these you can’t really do surgery under General Anesthesia. And so… we had to cancel all patients except the emergencies… That’s the frustrating reality in a Malawian hospital!

And often; ‘you want lunch?’ ‘Palibe…’. Pepani!

7 Responses to Palibe… Pepani

 1. Ineke

  Hey Margreet… Heftig joh!!! Kan je er nog wel bovenuit kijken? Probeer te blijven regeren over je situatie (en er niet in te ‘verzuipen’. Ik bid je zijn zegen en kracht toe, x Ineke

 2. Gerdien

  ha Margreet,
  Wat een uitdagingen kom je voor te staan zeg! Ik zou graag onze steriele kasten voor je plunderen, maar dat helpt zo weinig. Hoe is dit voor de vaste staf van het ziekenhuis? Ik hoop dat het veranderd in ‘plenty-plenty’ voor Malawi en voor de patiënten die naar het ziekenhuis komen. Sterkte meis! De vrede van God zij me jou!
  liefs Gerdien

 3. Corrie Schilt

  Hallo Margreet,
  Het zijn geen gemakkelijke omstandigheden waaronder jij daar moet werken en leven. Ik neem aan dat veel Malawianen dat meemaken als vast terugkerend onderdeel van hun leven. In onze ogen is dit pure armoe, aan de andere kant zie je toch vaak mensen in arme landen veel lachen. Dan moeten deze mensen toch met weinig tevreden zijn, zelfs gelukkig zijn. In onze ogen en in ons leven kan je je dat bijna niet voorstellen. Wij zeuren al zo gemakkelijk dat we te weinig hebben of veel tekort komen. We kunnen volgens mij als “westerlingen” heel veel van de Malawianen leren.
  Heel veel sterkte toegewenst onder deze moeilijke omstandigheden en alvast van harte gefeliceerd met je a.s. verjaardag.
  Groeten uit Nederland van tante Corrie en ome Huib uit Lekkerkerk.

 4. Ome Teus en Frédérique

  Lieve Margreet,

  Allereerst van harte gefeliciteerd met je verjaardag, nu over een kleine twee uur. We hebben je blog gelezen en er samen over doorgesproken hoe lastig het is om met zo weinig middelen en mogelijkheden te werken. We bidden voor je dat de situatie mag gaan veranderen en je kracht hebt hier doorheen te komen. We toasten op jou en je toekomst in Africa! Een hele fijne verjaardag met al je vrienden daar.
  Liefs en dikke knuffel van Ome Teus, de kids en Frédérique

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>